Kuinka saada lisää kävijöitä kotisivuille?

Tämä kysymys askarruttaa varmasti monia, joilla on kotisivut niin kotisivuni.fi palvelussa kuin muuallakin internetissä. Tähän asiaan ei ole valitettavasti yhtä ratkaisua ja vastausta, vaan kävijöiden saaminen on monien asioiden summa. Tässä artikkelissa perehdytään mitä voit tehdä, jotta kävijät kiinnostuvat sivuistasi ja saat lisää kävijöitä sivuillesi.

Mistä kävijät tulevat?

1. Hakukoneista
2. Linkeistä
3. Suora osoitteen kirjoitus selaimeen

Itse näkisin asian niin, että tärkein kävijöiden lähde on hakukoneet ja etenkin Google. Toki linkitkin ovat tärkeä kävijöiden lähde, varsinkin jos saat linkin jollekin hyvälle sivulle ja näkyvälle paikalle. Hakukoneet myös arvostavat, mikäli sivuillesi osoittaa paljon linkkejä varsinkin saman aihepiirin sivuilta, mitä omat sivusi käsittelevät.

Mitä voin tehdä, jotta sivuni löytyvät paremmin hakukoneista?

1. Sisältö. Tämä on seikka, joka on kaikista tärkein ja hyvin monelta unohtuu. Mitä parempaa ja laadukkaampaa sisältö sivuillasi on, sitä korkeammalle sivusi hakutuloksissa nousee pitkässä juoksussa. Mieti, mistä kävijäsi ovat oikeasti kiinnostuneita. Tämä auttaa myös saamaan linkkejä osoittamaan kotisivuillesi muiden sivuilta.

Ajatellaanpa näin:

Tulisiko itselläsi mieleen laittaa linkki omilta kotisivuiltasi osoittamaan sivulle, jolla ei ole mitään järkevää sisältöä? Sen sijaan laitat varmasti linkin mielellään osoittamaan johonkin hyvään sivustoon, eikö totta?

2. Hanki linkkejä osoittamaan omille kotisivuillesi. Karkeasti voidaan sanoa näin, mitä enemmän linkkejä sivuillesi osoittaa, sen parempi. Toki tämä on asia, joka ei ole kovin selkeä enää nykyään. Aina määrä ei kuitenkaan korvaa laatua. Varmasti yksi linkki hyvältä ja laadukkaalta sivulta on parempi hakukoneiden mielestä, kuin vaikka 100 linkkiä foorumeilta ja vieraskirjoista. Yleensä hakukoneet eivät arvosta foorumeilla yms. olevia linkkejä niin hyviksi, kuin linkki laadukkaalta sivulta. Tuskin näistä foorumilinkeistä haittaakaan on, mutta linkin spämmääminen foorumeille ja vieraskirjoihin huomataan takuuvarmasti hakukoneiden toimesta ja sivusi arvostus laskee. Joten unohda spämmäys foorumeille ja vieraskirjoihin, siitä ei ole mitään hyötyä. Huonoimmassa tapauksessa siitä on vain haittaa.

Yritä siis saada ns. ”luonnollisia linkkejä” normaaleilta kotisivuilta. Tähän auttaa tietysti kohdassa 1. mainittu laadukas sisältö.

Vältä tyyliä, jossa kierrät yhden illan aikana eri sivuja läpi ja jätät linkkisi vieraskirjoihin yms. Tässä asiassa maltti on valttia ja linkkejä olisi hyvä saada pitkän ajan kuluessa tasaisesti, eikä ”kerta rysäyksellä” suuria määriä. Toki aina kun vierailet toisten sivuilla, linkki kannattaa jättää niille varattuihin paikkoihin. ÄLÄ myöskään itse lisää sivuja hakukoneisiin, ne kyllä ilmestyvät hakutuloksiin aikanaan. Hakukoneet indeksoivat kotisivuni.fi sivustoa päivittäin ja sivunne ilmestyvät hakukoneisiin, kunhan hakukoneet päivittävät omat järjestelmänsä. Kuinka kauan siihen menee on mahdotonta sanoa, mutta yleensä siihen menee muutamasta päivästä muutamaan viikkoon. Mikäli yritätte itse lisätä sivuja hakukoneisiin, saatetaan se tulkita spämmiksi ja sivujen ilmaantuminen hakukoneisiin viivästyy. Pahimmassa tapauksessa sivunne eivät ilmesty koskaan hakutuloksiin. Kotisivunne ilmestymisen nopeuteen hakutuloksissa sen sijaan auttaa huomattavasti, mikäli saatte kotisivujenne linkkinne jollekin toiselle ja laadukaalle sivulle.

Myös linkin muodolla on väliä hakukoneiden mielestä. Mikäli sivusi käsittelevät esimerkiksi kotisivujen tekemistä, hakukoneiden mielestä tälläinen on linkki

http://kotisivuni.fi/sites/admin/index.php?pid=1

on huomattavasti huonompi kuin tälläinen

Kotisivut

Kiinnittäkää siis huomiota myös linkin ulkomuotoon ja laatuun.

3. Päivittäkää sivuja ahkerasti. Mitä useammin, sitä parempi. Hakukoneet tykkäävät, että aina on saatavilla uutta tietoa ja sisältöä. Älkää poistako vanhaa sisältöä mikäli ei ole aivan pakko, vaan tehkää mieluummin uusi sivu. Mikäli sisältö ei ole ajantasaista, päivitttäkää se. Laadukas ja ajantasalla oleva sisältö on kaiken perusta hyvissä hakukonesijoituksissa.

4. Otsikoikaa sivut oikein. Tämä on tärkeä seikka, jota monet eivät tiedä.

Otetaanpa esimerkki.

Sivusi käsittelevät esimerkiksi mäyräkoiria. Etusivusi otsikoksi on epähuomisosa jäänyt ”etusivu”.  Joku hakee Googlella tietoa mäyräkoirista ja hakutuloksissa on allekkain sinun sivusi, jossa lukee ”etusivu” ja jonkun toisen sivu jossa on otsikkona ”mäyräkoirat”.  Todennäköisesti et saa vierailijaa Googlesta, vaan vierailija menee tälle toiselle sivulle. Kumpaa linkkiä sinä itse klikkaisit?

Käyttäkää lisäksi sivuillanne olevassa tekstissä pääotsikossa muotoiluna ”Otsikko1” tai ”Otsikko2” ja leipätekstissä ”kappale”. Väliotsikoissa voitte käyttää ”Otsikko2”, ”Otsikko3” jne.. riippuen väliotsikon tärkeydestä.

ÄLÄ kuitenkaan käytä väliotsikoita väärin. Otsikoiden liikakäyttö saatetaan tulkita hakukoneiden mielestä ”ylioptimoinniksi”. Maalaisjärjellä pärjää pitkälle ja se mikä on luettavuuden kannalta selkeää ja järkevän näköistä, kelpaa myös hakukoneille. Älä siis lisää liikaa väliotsikoita.

HUOM! Perusteemat ovat otsikoitu automaattisesti pääotsikon (H1) osalta eikä tätä voi muuttaa.

Sivuni ei löydy sanalla X hakukoneesta

Saamme usein myös kyselyjä siitä, että miksi sivu ei löydy tietyillä sanoilla hakukoneista. Yleensä vika on siinä, että sana jolla halutaan hakukoneissa löytyä, ei löydy itse sivulta. Eihän hakukoneet voi tietää millä sanoilla sivunne halutaan löytyvän hakutuloksissa, joten se pitää niille kertoa.  Ja paras keino tähän on tietysti kirjoittaa siitä asiasta sivuillenne millä sanoilla halutaan löytyä.

Jos sivu käsittelee autokauppaa ja toimitte oulussa, haluatte varmaankin löytyä sanoilla ”autokauppa oulu”, eikö totta?
Tällöin kannattaa sijoittaa sivun otsikkoon sanat autokauppa sekä oulu. Esimerkiksi näin -> Yritys Oy – Autokauppaa Oulussa. Nyt otsikossa on sekä yrityksenne nimi sekä haluttu hakusana. Hakukoneet ymmärtävät nykyään myös sanojen taivutusmuotoja, joten sanamuodolla ei ole suurta merkitystä, mutta harkintaa tietysti kannattaa käyttää.

Lisäksi sivun sisältöön on hyvä sisällyttää sanoja joilla halutaan hakukoneissa löytyä. Tässä tapauksessa siis kannattaa kirjoittaa tekstiä siten, että tekstin sekaan saatte sijoitettua kyseiset sanat jossakin muodossa. Älkää kuitenkaan missään nimessä ”spämmätkö” sanoja tekstiin liikaa. Hakukoneet ovat nykyään niin älykkäitä, että se huomataan takuuvarmasti. Tekstiksi riittää sellainen, mikä näyttää omasta mielestänne hyvälle ja on lukemisen kannalta järkevän näköistä tekstiä.

Lisäksi asiaa auttaa huomattavasti, jos saatte muilta sivuilta linkkejä osoittamaan sivuunne halutuilla hakusanoilla ja niiden taivutusmuodoilla. Tässä tapauksessa siis esimerkiksi ”autokauppaa oulussa”, ”autoja oulusta”, ”automyynti oulu”, ”oulusta autoja” ”oululainen autokauppa” jne. jne.

Pidä aina kirjoittaessa mielessä sivuillasi vierailija, mieti, mikä kiinnostaa lukijaa ja saako hän tekstistä lisäinformaatiota. Mikäli saa, olet onnistunut tehtävässä loistavasti.

Sosiaalinen media

Sosiaalinen media (Facebook, Twitter jne.) on astumassa yhä enenevissä määrin mukaan hakukoneiden algoritmeihin. Hakukoneet arvostavat, mikäli sivuasi jaetaan sosiaalisessa mediassa. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että jos sivuasi jaetaan, tarkoittaa se sitä, että sivullasi on jotakin mielenkiintoista joka lukijoita kiinnostaa. Tähänkin pätee siis sääntö josta jo mainittiin artikkelin alussa -> Sisältö on kaiken perusta.

Lisää siis sivuillesi sosiaalisen median jakonapit vaikka et itse sosiaalisia medioita käyttäisikään. Suuri osa sivuilla vierailijoista sosiaalisia medioita kuitenkin käyttää ja jos sisältö on kiinnostavaa, todennäköisesti myös hän näitä nappeja klikkaa ja jakaa sisältöäsi.

Joten, jos mielestäsi artikkeli on hyvä ja se antaa informaatiota, klikkaa Facebook tykkää-nappia artikkelin alla.

Kotisivun osoitteen merkitys hakutuloksiin

Oletuksena palvelumme kotisivuihin kuuluu osoite http://valitsemasitunnus.kotisivuni.fi.

Onko sivujen osoitteella merkitystä? On ja ei. Mikäli tunnukseksi on valittu tismalleen sama sana kuin millä hakutuloksissa halutaan nousta korkealle, voi tunnuksella olla jonkinlainen merkitys. Tämä edellyttää tietysti sitä, että sivu on muutoin asianmukaisessa kunnossa -> runsaasti tekstisisältöä ja muutamia linkkejä osoittaa sivustoosi.

Mikäli sivun tunnukseksi valittu sana ei vastaa täysin sitä, millä hakusanalla halutaan sijoittua hakutuloksissa hyvin, ei tämä ole kuitenkaan mikään ongelma. Sivujen osoitetta huomattavasti tärkeämpää on sivujen sisältö. Mitä parempaa, laajempaa ja laadukkaampa sivujen sisältö on, sitä paremmin se sijoittuu hakutuloksissa pitkässä juoksussa.

Mikäli kuitenkin haluaa saada kaiken hyödyn irti ja nousta mahdollisimman korkealle hakutuloksissa, on kotisivuille syytä hankkia oma domain eli verkkotunnus. Domainiksi kannattaa valita mahdollisimman hyvin sivujesi aihetta kuvaava sana. Liioittelemaan domainin valinnassa ei kannata alkaa, vaan lyhyt, ytimekäs ja sellainen domain joka jää helposti kävijöiden mieleen on paras ratkaisu.

Mikäli kotisivuillasi ei vielä ole omaa domainia, ole yhteydessä asiakaspalveluumme ja hoidetaan asia heti kuntoon.

Responsiivinen kotisivu parantaa hakutulosta

Hakukoneet päivittävät algoritmejään säännöllisesti. Uutena algoritminä esimerkiksi Googlen hakukoneessa on mobiilivalmiit teemat, eli niin sanotut responsiiviset ulkoasut. Responsiivinen ulkoasu tarkoittaa sitä, että kotisivu skaalautuu näkymään hyvin millä tahansa laitteella selatessa, älypuhelimella, tabletilla tai normaalilla tietokoneella.

Hakutulokset voivat vaihdella sen mukaan, millä laitteella hakuja hakukoneessa tehdään. Jos haku tehdään esimerkiksi kännykällä, voi tulokset poiketa huomattavasti siitä, jos haku tehtäisiin suurinäyttöisellä tietokoneella. Hakukoneet tunnistavat minkälaisella laitteella haku tehdään ja hakutuloksia voidaan järjestää sen mukaan miten sivu esimerkiksi kännykän näytölle skaalautuu.

Kotisivuni.fi palvelusta löytyy runsaasti nykyaikaisia mobiilivalmiita teemoja ja ulkoasuja valittavaksi. Kannattaakin valita käyttöön aina responsiivinen ulkoasua jolla pysyt hakutuloksissa hyvillä sijoilla myös mobiililaitteilla hakuja tehdessä.

Tässä hieman tietoa, miten voit kasvattaa kävijämääriä sivuillasi. Pääsääntöisesti voidaan sanoa näin:

Laadukas ja jatkuvasti päivittyvä sisältö, sekä hyvien luonnollisten linkkien saaminen on ne pääasiat, joilla sivusi nousee hakukoneissa korkeammalle. Linkitkään ei enää nykyään ole niin tärkeässä roolissa kuin ennen, mutta haittaa niistä ei missään nimessä ole. Sisältö, sisältö ja sisältö on asia mikä ratkaisee. Jos teet sivusi sisällön paremmin kuin kilpailijasi, olet onnistunut tehtävässä.